בסקירה הקודמת הבאנו לכם ספרים כללים הנמצאים ברשת, סרוקים או כטקסטים. אולם מה המצב לגבי ספרות הקודש ?
מי שיש לו את תקליטור פרויקט השו"ת או את תקליטור אוצר הפוסקים או את התקליטור התורני, יכול לכבות את המודם ולמצוא ספרים בניחותא. אולם מה יעשה מי שאין לו ועוד שעה שבת והגבאי הנחית עליו או עליה שיעור עם דף מקורות לשיעור הקהילתי אחרי התפילה ?
בשביל זה יש אינטרנט !
היכן נמצא ספרי קודש באינטרנט ? ספרי קודש אפשר למצוא בשתי צורות: הטקסט עצמו או הספר הסרוק.
במדור זה נזכרו כבר הטקסטים שבאתר דעת (www.daat.ac.il) ובאתר סנונית (kodesh.snunit.k12.il) לפרויקט השו"ת יש אתר מקוון (בתשלום) - www.responsa.co.il המציע חיפוש בכל עשרות אלפי הספרים שהפרויקט מכיל. לטעמי החיפוש בתקליטור הרבה יותר נוח מזה שברשת, אבל זה כנראה עניין של טעם. היתרון הגדול של הפרויקט המקוון הוא העדכון השוטף שלו.
נפנה עתה למאגרים נוספים של ספרים סרוקים וגם לכמה אמצעי עזר מקוונים:
א. אם אתם מחפשים ספרים בחינם, כדאי לכם להציץ בHebrew books (http://www.hebrewbooks.org/ ). זהו אתר המכיל סריקה של עשרות אלפי ספרי קודש (כולל בטאונים וחוברות של מאמרים שונים). מעבר לפונקצית החיפוש, הרחוקה מלהיות ראויה לשמה, הבעיה בספרים שבאתר זה היא שרובם ככולם מהדורות ישנות ובודאי לא מהדורות מוגהות ומדויקות. הסיבה היא כמובן זכויות יוצרים. האתר מאפשר להוריד גרסת PDF של הספרים או לעבור עליהם ברשת (הם מצולמים דף דף). תיאורטית אפשר לחפש בטקסט של הספרים אולם הניסיון שלי לחפש לא צלח.
ב. אתר דומה אך קטן בהרבה (פחות מאחוז מהקודם) הוא ספרים אוןליין (http://www.seforimonline.org/ ). גם כאן הספרים עתיקים מאותה סיבה. וגם כאן אפשר להוריד את הספרים כקבצי PDF.
ההבדלים בין האתרים הם בעיקר בצורת החיפוש של הספרים. אני מזהיר אתכם שהיא לא נוחה. אם אתם יודעים בדיוק מה אתם מחפשים – אז קל למצוא.
ג. הזכרנו כבר את מאגר הספרים הסרוקים בספריה הלאומית. יש שם גם ספרי קודש. אולם אם אתם מחפשים כתבי יד של ספרי קודש, אתר הספריה הלאומית מכין לכם הפתעה בצורת טקסטים סרוקים של כתבי יד (jnul.huji.ac.il/dl/mss). שימו לב שאתרים אלו משתמשים בתוכנה שונה djvu שאותה יש להוריד לפני הצפיה.
אבל אם אתם יודעים בדיוק איזה ספר אתם מחפשים יש דרך קצרה יותר לברר היכן למצוא אותם. יש ברשת מי שדואג לשמור אינדקסים של ספרים. האינדקסים מכילים לינקים לאתרים שבה נשמרים הספרים. כך אפשר לחפש במקום אחד אחר הספרים המעניינים אותנו
ד. מכון הלכה ברורה (www.halachabrura.org/alephlink.htm) שומר אינדקס גדול של ספרים, רובם ככולם מהאתרים שצוינו לעיל. אבל בפירוש לא רק שם ! העורכים ליקטו ספרים הנמצאים באתרים שונים ומשונים. האינדקס מחולק על פי נושאים ובתוך כל נושא – רשימה א"בית של הספרים. שווה.
ה. רזיאל זקבך העלה באתרו רשימה של ספרי קודש www.geocities.com/rseckbach/books.htm על פניו הרשימה קצרה יותר מזו של מכון הלכה ברורה, אולם יש לו כמה לינקים שלמכון הלכה ברורה אין (למשל לינקים לסיכומים לקראת מבחני הסמיכה של הרבנות הראשית) ועל כן הוא בהחלט שווה ביקור.
אולם לפעמים כל זה אינו עוזר. אם אתם נזקקים לספר כשלהו בשבת ובמעוד – אין לכם ברירה אלא לכתת רגליכם לספרית בית הכנסת או ספרית הישיבה ולקוות שהספר נמצא שם.אם תמצאו תהנו לפחות מחווית הדפדוף וריח הדפוס – דבר שכיום לפחות – המחשב לא יכול לספק.
=====
השלמה מהפעם הקודמת
המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח) החל בפרויקט של ספרייה מקוונת לספרים בנושא ארץ ישראל ותרבות ישראל (www.kotar.co.il/). הספרייה הוקמה בשיתוף פעולה עם מו"לים מובילים. רוב הספרים פתוחים רק למנויים (המנוי מקנה גם אפשרויות להדגשת קטעים ושמירתם, לשמירת ספריה אישית ועוד). אולם יש קצת ספרים הפתוחים לקהל הרחב.
(פורסם ב'מעיני הישועה')
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה