אחת הצרות של האינטרנט היא זמינותם המכעיסה של תכנים (טקסט, מוסיקה, סרטים ותוכנות) שהועלו בלי רשות בעליהם. גם אם לעיתים אין במעשה משום הפרת זכויות יוצרים כמו בלשון היבשה של החוק, הרי ברור שהוא אינו עולה בקנה אחד עם רוח החוק (ולדעת רוב הפוסקים – גם עם רוח ההלכה). בעניין זה ראוי לכל בעל נפש להדיר רגליו מאתרי שיתוף קבצים מפוקפקים.
אולם כל האמור לעיל אינו אומר שאין ברשת תכנים מותרים. תמורת תשלום נאות (מפולפל או סמלי) אפשר להשיג תכנים רבים (אם הורדת שיר עולה פחות מ 5 ₪, למה להסתבך בהורדה שהיא אולי חינם בעולם הזה, אבל תעלה ביוקר בעולם הבא, שלא לדבר על נקיפות המצפון).
הדבר המענין הוא שיש ברשת גם תכנים חינם ! לעיתים היוצר עצמו מרשה להעלות את היצירה, לעיתים עבר פרק זמן הקבוע בחוק המעביר את היצירה לרשות הציבור (public domain).
במאמר קצר זה נסקור את המקומות בהם ניתן למצוא יצירות ספרותיות ברשת. נחלק את הדיון ליצירות כלליות וליצירות תורניות.
א. פרויקט יומרני ביותר הוא google books. שם יש מיליוני ספרים. רובם אמנם רק כקטלוג (ועל קטלוגים ברשת נפרט בפעם אחרת בל"נ) אבל יש גם כאלו הסרוקים לגמר (רובם כמובן - ישנים) ויש הסרוקים חלקית. באלו האחרונים אפשר לעיתים לחפש ולקבל את המקטעים שבהם מופיעה המילה לחיפוש (ואז לדעת אם שווה לחפש את הפסר בספריה, או אולי אף לקנות אותו, במקרה כזה, גוגל תפנה אתכם לאתרי מכירת ספרים בעולם..). ולא, לא מצאתי ספרים בעברית.
ב. אתר דומה הוא הספרייה הפתוחה (באנגלית). פרויקט הדומה לגוגל אך דומה שהוא קטן ממנו. יש בו כמה מיליונים של ספרים סרוקים או קטלוג של ספרים רבים אחרים. הפלטפורמה שעליה יושב האתר מאפשר מסגרת בעברית, אבל הטקסטים הם בלעזית גמורה.
ג. האתר ב'הא' הידיעה של ספרות חופשית הוא פרויקט גוטנבורג. כאן נוכל למצוא את מיטב היצירה העולמית. מי שרוצה לקרוא את עלילותיו של שרלוק הולמס מוזמן לגלוש ולחפש. במקרה זה תתגלה לו הפתעה בדמות טקסט מוקלט ! (אל תנסו את ההקלטה הממוחשבת – רק את זו האנושית). את הארי פוטר לא תמצאו שם, נסו שוב 70 שנה אחרי שרולינג תלך לעולמה..
ד. המקבילה העברית של פרויקט גוטנבורג נקראת פרויקט בן יהודה. אמנם הוא קטן בהיקפו מאחיו העולמי וצעיר ממנו, אולם שם תוכלו למצוא כבר עכשיו טקסטים מגוונים משירתם של אבן עזרא מחד וביאליק מאידך ועד הרצל והרמח"ל. אל תפספסו את הטקסטים של דרויאנוב !!
ה. בספריה הלאומית יש תת אתר ובו ספרים סרוקים במדעי היהדות. לחובבי האקטואליה מומלץ לחפש באתר העיתונות העברית (עכשיו השכנים לא יציקו לכם, בהנחה שהם מחפשים את דבר מכ"ח בכסלו תרצ"ב... ).
ועכשיו לספרות התורנית ומדוע בסוף ? בניגוד לעולם הספרותי שבו היצירות הן סטטיות, הרי שעולם ההלכה הוא דינמי, אפילו בספרים ישנים. הסיכוי למצוא טקסט איכותי באינטרנט הוא די קטן.
ו. אמנם יש את פרויקט השו"ת באינטרנט, אבל הוא לא בחינם. אם אתם מחפשים ספרים בחינם, כדאי לכם להציץ בHebrew books. זהו אתר המכיל סריקה של עשרות אלפי ספרי קודש. מעבר לפונקצית החיפוש, הרחוקה מלהיות ראויה לשמה, הבעיה בספרים שבאתר זה היא שכאמור לעיל - רובם ככולם מהדורות ישנות ובודאי לא מהדורות מוגהות ומדויקות.
ח. טקסטים מלאים ניתן למצוא גם באתרים הבאים:
וזוהי רק טעימה מעולם הטקסטים החופשיים.
(פורסם ב'מעיני הישועה')
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה